Nieuwsbrief November 2018 en uitnodiging oliebollendag voor vrienden op 15 december 2018

oliebollenNieuwsbrief november 2018 met uitnodiging olibollendag voor vrienden van de molen op Zaterdag 15 december van 11.00 tot 13.00 uur.

Beste vrienden van Korenmolen De Regt,

Of het nu komt door de lange en warme zomer, maar het lijkt alsof het jaar voorbij gevlogen is.

Nog een paar maanden en dan sluiten we dit jaar alweer af en beginnen we met een nieuw jaar, 2019.

Zoals u wellicht gezien hebt staat de molen in de rouw (de onderste wiek staat net voorbij het molenhuis). Dat is ter nagedachtenis aan onze molenaar en molenmaker Jan de Vries die afgelopen 2 oktober is overleden. Hieronder meer over hem.

Hiernaast in deze nieuwsbrief aandacht voor het feit dat de dijkwerkzaamheden zijn afgerond en dat we ook dit jaar weer de traditionele Vrienden Oliebollendag gepland hebben.

Jan C.  de Vries, onze Jan

Afgelopen 2 oktober is Jan de Vries overleden. Hoewel we wisten dat dit er aan zat te komen kwam het bericht toch erg hard aan.

Jan was één van onze vrijwilligers van het eerste uur. Naast een enorm enthousiasme bracht Jan een welhaast ongekende hoeveelheid kennis en vakmanschap mee, met name over molenbouw. Jan heeft heel veel gedaan, zo maar een paar zaken; opzichter ten tijde van het herstel van de romp, maken van de wand en deuren aan de westzijde van de ontvangstruimte, meewerken aan divers herstel, stenen bikken en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan.

Maar het grootste werk dat Jan voor ons verzet heeft is toch wel het maken van de kap geweest. Een klus waar binnen molenminnend Nederland nog steeds over nagepraat wordt. In een paar jaar tijd lukte het Jan, met hulp van andere vrijwilligers, een complete kap te maken. U weet wellicht nog wel in de Nissenhut die toen tijdelijk naast de molen was geplaatst. Een karwei waar Jan toen terecht tijdens de opening van de molen door de Commissaris van de Koning een Koninklijke Onderscheiding voor heeft gekregen. Want het is echt nog maar de vraag of zonder de inzet van Jan onze molen nu wel van kap zou zijn voorzien. In die zin hebben niet alleen wij als mede-vrijwilligers  maar ook de hele gemeente Molenwaard veel aan Jan te danken. Een mooie complete molen bij inrijden van het dorp.

We zullen Jan missen. Niet alleen zijn vakmanschap maar ook zijn persoonlijkheid. Altijd nadrukkelijk aanwezig en daarom nu ook nadrukkelijk afwezig.

Dijkwerkzaamheden afgerond

Als u langs de molen komt zult u wellicht wel eens gedacht hebben die kan wel een verfje gebruiken. En daar heeft u dan helemaal gelijk in, met name het wit is niet echt wit meer. Wij hebben het verfonderhoud uitgesteld omdat tijdens de dijkwerkzaamheden er vaak heel veel vuil tegen de molen kwam. Verven heeft dan niet veel zin, een maand later kunnen er wel weer vlekken opzitten. Ondertussen zijn er wel reparaties uitgevoerd aan het stucwerk.

Maar nu zijn de dijkwerkzaamheden (grotendeels) afgerond. Ter hoogte van de molen verwachten wij geen werkzaamheden meer.  Uiteraard afhankelijk van het weer zal begin volgend jaar het  schoonmaken en verven worden ingepland.

De Vrienden Oliebollendag

Zoals ieder jaar organiseren we ook dit jaar een Vrienden Oliebollendag. Wij zijn erg blij met onze vrienden en waarderen het zeer dat u ons mede in staat stelt om onze molen in stand te houden. De Vrienden Oliebollendag is een leuke manier iets terug te doen. U bent welkom in de molen voor een drankje en een oliebol, en tevens kunt u voor het eerst of opnieuw een rondje door de molen maken. Met dit jaar als nieuwe bezienswaardigheid de operationele generator.

Er zijn voldoende vrijwilligers aanwezig om een praatje mee te maken en die tevens indien gewenst uitleg kunnen geven.

U ben van harte uitgenodigd op de:

 

Vrienden Oliebollendag

Zaterdag 15 december, vanaf 11.00 uur tot ongeveer 13.00

Locatie: 0ntvangstruimte onder de molen

 

Graag tot ziens, wellicht op de Vrienden Oliebollendag.

 

Vrijwilligers van Korenmolen De Regt